Подови настилки – видове, предимства, недостатъци и как да направим избора си – 1 част

Хетерогенна винилова настилка/ Fatra Wega/

Избора на подова настилка за дома, офиса, училище, болница или друго място, е изключително важно. Но защо е толкова важно?

Видове подови настилки

Първата причина е, че има голямо разнообразие от настилки – винилова, акрилна, каучукова, ламинат, ламиниран паркет, мокет, изкуствена трева, двоен под, гранит, мрамор, масивен дървен под и др. Всеки от изброените варианти имат своите плюсове и минуси, за които по-късно ще стане дума.

Настилка за определено място

Втората причина е мястото, за което ще се използва избраната настилка – за дома, като тук може да бъде някое от следните места – всекидневна, баня, кухня, спалня, коридор, тераса, перално помещение; за обществена сграда – библиотеки, детски градини, здравни заведения, театри, училища.

След като се видя кои са двете основни причини, е време да се разгледат по-подробно.

Заради множеството настилки, човек, който досега не се е интересувал от това нещо, трудно би избрал подходящата. Затова ние, от DiasFlooring, ще Ви помогнем с избора, като Ви дадем насоки и ако има неща, които са Ви ясни, можете да се свържете с нас.

Винилова подова настилка

Настилката, за която първо ще говорим е виниловата. Тя представлява сплав от синтетични полимери, като може да се срещне и с друго име – PVC подова настилка. Едни от най-качествените виниловите настилки, които предлагаме са на компанията Fatra, и се препоръчват за дома, за офиси, за детски градини, за училища и други сгради и помещения.

Продуктите им се делят на:

  • винилова настилка на ролка;
  • винилови плочи;
  • плаващи винилови настилки;
  • стенни облицовки.

Ролковите винилови настилки предоставят на ползвателите си висока устойчивост при поставяне им в близост до влажна среда; цена, която да е достъпна за всеки; голям период на използване; ниско ниво на шум.

Виниловите плочи осигуряват голям комфорт; разнообразни шарки, които придават различен дизайн и променят облика на интериора; горният им слой е създаден така, че да има химическа устойчивост; подходящи са за хора, които искат да използват подово отопление.

Плаващите винилови настилки са следващият вид. Те позволяват възможността да се захващат с щракване. Те могат да бъдат намерени и като винилови дъски, които, за да бъдат свързани една към друга, не трябва да се залепват, а трябва да се „щракнат“. Този тип винилова подова настилка се отличава с бърз и лесен монтаж, както и с антибактериално покритие.

Последния вид са стенните облицовки. Те се предлагат в приятни пастелни нюанси, голяма издръжливост и лесна поддръжка. През последните години, използването на винилови настилки като начин на декориране на стените, е доста практично и иновативно решение. Може да използват както в дома, така и на места, където има високи изисквания към хигиената.

Освен по този начин на разделение на продуктите, те се делят и на:

  • хомогенни – състоят се от един слой;
  • хетерогенни – състоят се от три слоя – износващ, носещ слой, подложка;

Хомогенните винилови подови настилки, както по-горе видяхме, се състоят от един слой. Въпреки това, те могат да запазят началният си изглед, благодарение на своята дълготрайност. Към тази си характеристика, те добавят и това, че предпазват от гъбички, бактерии и химически препарати.

Хетерогенните винилови подови настилки са съставени от повече от един слой. Всеки слой има определена функция – горният слой показва възможността за износоустойчивост, средния слой дава цветовия облик и дизайна, а долния – трети слой – служи за колкото се може по-добра връзка с основата. Устойчиви са на колелца от мебели, на търкане на краката на столове, маси, бюра, както и на светлина (не позволяват изсветляване).

Предимства и недостатъци на виниловите настилки

Към предимствата спада това, че този тип настилки са водоустойчиви. Вече няколко път се спомена факта, че са и издръжливи – не се повреждат при често вървене, при използване на колела за местене на мебели, при драскане от домашни любимци.

Този тип подова настилка няма големи недостатъци. Като недостатък може да се посочи това, че в повечето случаи, клиентите не са осведомени. Така те не знаят за какво е подходяща настилката. Възможно е при хетерогенните винилови настилки да настъпи частична загуба на цвета с течение на времето.

Защо виниловата подова настилка е правилният избор?

Тази настилка може да бъде правилният избор за всеки, но трябва да се обмислят следните неща – цвета, помещението и домашните любимци, ако има такива. При избор на цвят, който да пасва на помещението, за което е избрано, то тогава ще се получи уютно и приветливо място, което да Ви накара да стоите колкото се може повече. По този начин наистина ще сте направили правилният избор.

Хареса ли Ви този артикул?
Call Now Button