3 различни вида винилови подови настилки и как да направите своя избор

хетерогенна винилова настилка Cloud:Tarkett

Терминът винилови подови настилки се отнася до еластичен подов материал, изработен от синтетични материали, като PVC винил, фибростъкло и различни химически пластификатори. Виниловите подови настилки съществуват повече от 100 години, първоначално изобретени, за да заменят оригиналния еластичен подов материал, линолеум. През 40-те години на миналия век виниловите подови настилки стават много популярни за пространства, където устойчивостта, издръжливостта и водоустойчивостта са важни.

Баните и кухните винаги са били основните зони, където се използват винилови подови настилки. Въпреки че виниловите подови настилки не са напълно неподатливи на използването на тези стаи, те са много устойчиви на вода и лесни за почистване и поддръжка, което ги прави евтин избор за подова настилка. Модерните винилови подови настилки са с подобрен дизайн и са добра опция за пространства, в които някога са били предпочитани керамични или порцеланови плочки, или твърда дървесина. В статията показваме трите вида винилови подови настилки: винилови композитни плочки (VCT), листов винил и луксозни винилови подови настилки (LVF).

Съставът на виниловия под

Виниловите подови настилки се превърнаха в едно от най-използваемите решения с въвеждането на PVC (поливинилхлорид), синтетична пластмаса, съдържаща въглерод, водород и хлор. При традиционните винилови листове или винилови плочки подовият материал е продукт, който се състои от слой от PVC, свързан към влакнеста сърцевина и покрит с отпечатан дизайнерски слой и здрав, прозрачен слой за износване. Разликата между висококачествени и нискокачествени винилови настилки се крие в дебелината на продуктите, здравината на износващия се слой и вида на подложката, която има.

Виниловите подови настилки, продавани днес, се предлагат в няколко форми, включително листови подови настилки, винилови композитни плочки (VCT) и по-нов продукт – луксозни винилови плочки или дъски (известни като LVT или LVP). Какъвто и тип винилова настилка да изберете, винилът има няколко различни предимства:

 • Издръжливост – Виниловият под е изключително здрав материал, въпреки че при стъпване е меко под краката.
 • Водоустойчивост – Основната причина виниловите подове да са популярни в бани и кухни е, че са устойчиви на влага, пара и влажност. Водата до голяма степен не е в състояние да проникне през повърхността на този материал, за да нанесе щети на подовата настилка.
 • Лесна поддръжка – Виниловите подови настилки се почистват много лесно. Те са устойчиви на мръсотия, петна, драскотини и пробиви, въпреки че може да бъде пробит, ако краката на тежките мебели не са оборудвани със защитни подложки. Имайте предвид, че килимите, съдържащи гумена основа, могат да причинят химическа реакция, която може да оцвети винила. И виниловият под може да пожълтее леко, ако е изложен на постоянна пряка слънчева светлина (въпреки че висококачествените продукти имат UV защита).

Винилова композитна плочка (VCT)

Съвременните винилови подови плочки обикновено са известни като винилови композитни плочки (VCT) и са изградени със смес от естествен пулверизиран варовик, термопластични свързващи вещества и цветни пигменти. Подовата настилка се прави чрез сливане на тези материали в твърди листове, след което се нарязват на плочки. Това е била първата широко популярна форма на винилова настилка, но сега е много по-малко популярна от листовия винил или луксозния винил. VCT обикновено изисква полиране на повърхността, за да защити порестата си повърхност и поради това изисква повече поддръжка като листовия винил, който изисква само рутинно метене и почистване.

Разпространението на много шевове между плочките означава, че този под няма да бъде толкова устойчив на влага, колкото листовия винил. Водата, проникваща през шевовете, може да доведе до изхабяване на основния слой. Високите разходи за поддръжка могат да доведат до това, че разходите за целия живот на инсталацията на VCT надвишават тези на други форми на винилови настилки.

Виниловите плочки обикновено се залепват върху подложка с лепило. За всеки, който иска да е майстор е доста лесно да монтира VCT, тъй като отделните части се режат лесно и се поставят в неправилни пространства. Ремонтите са също толкова лесни, тъй като винаги можете да премахнете и смените повредените плочки.

Виниловите плочки са сравнително евтина опция за подова настилка, особено ако я поставите сами.

 • Предимства:
  • Евтин;
  • Лесна инсталация, подходяща за всеки;
  • Ремонтите са лесни, защото отделните плочки се сменят лесно;
 • Недостатъци:
  • Има шевове, които позволяват частично проникване на вода;
  • По-малко възможности за дизайн в сравнение с други видове подови настилки;
  • По-кратък живот в сравнение с други форми на винилови настилки;

3 различни вида винилови подови настилки и как да направите своя избор

Лист винил

Листовият винилов под се състои от непрекъснат лист от полимерни материали, произведени с различна ширина. Тъй като се предлага на широки ролки, листовият винил има малко шевове и е много по-добър при непропускането на вода. Листовият винил все още е доста популярен, но постепенно се измества от луксозните винилови настилки.

Листови винилови подови настилки се произвеждат с „филм“ слой от PVC, който придава на подовата настилка неговия модел и цвят, който след това се залепва към основен слой от филц или влакнест материал. Отгоре има защитен слой, който служи за „облекло“ и предпазва PVC слоя. Има много начини, по които листовият винил може да бъде монтиран, включително пълно залепване, залепване по периметъра или дори „плаване“ върху подложката.

 • Предимства:
  • Евтин;
  • Най-добър за напълно водоустойчив монтаж;
  • Професионалният монтаж е бърз и достъпен;
 • Недостатъци:
  • Не е лесно за поставяне от непрофесионалисти;
  • Ремонтите са трудни;
  • Възможностите за дизайн намаляват, тъй като LVF става все по-популярен;

винилова настилка за училищен коридор

Луксозни винилови подови настилки (LVF)

Луксозните винилови подови настилки (LVF) понякога се наричат още луксозни винилови плочки (LVT) или луксозни винилови дъски (LVP), като разликата в името зависи от формата на парчетата. Изработен е от материал на варовикова основа, смесен с PVC. Няма филц или влакнест слой, което го прави солиден материал.

Въпреки че все още е донякъде гъвкав, LVF е значително по-твърд от листовия винил или виниловите плочки, качество, което позволява да бъде монтиран с модифицирана система на език и жлеб, чрез която отделните плочки или дъски да „щракнат“ заедно. Върху композитния материал има филмов слой, който може да създаде почти всичко, покрит с много здрав износващ се слой.

Въпреки че луксозният винил е най-скъпият от трите вида винилови настилки, неговата дълга издръжливост и лесна поддръжка могат да го направят по-рентабилен избор в дългосрочен план.

Луксозният винил се предлага в няколко форми, вариращи от квадратни плочки с различни размери. Поради тази причина, съчетана със своята водонепропускливост, луксозният винил бързо изпреварва ламинатите като по-добър избор за бани, кухни и други зони, податливи на влага.

Луксозните винилови плочки и дъски не са толкова трудни за монтиране от непрофесионалисти. Индивидуалните дъски и плочки се захващат лесно и просто „плават“ върху подложката. Където е необходимо монтиране, отделните части се нарязват лесно, за да паснат.

Въпреки че вече има някои видове луксозни винилови настилки, които са сравними по цена с виниловите композитни плочки и листовия винил, повечето продукти са значително по-скъпи – макар и не прекалено.

3 различни вида винилови подови настилки и как да направите своя избор

Избор на винилов подов материал

Днес на пазара има винилови подови настилки от всякакъв тип имат много предимства пред други подови материали. Обикновено е много по-евтино от твърдата дървесина и се представя много по-добре в ситуации, в които влагата е проблем (бани, кухни, входове, мазета) и се счита за подходящо за домашни любимци. И докато на винила някога се е смятало, че му липсва елегантност, това вече не е вярно с появата на луксозни винилови подови настилки, които често са почти неразличими от дървени подови настилки или керамични/порцеланови плочки.

В рамките на трите вида винилови подови настилки, луксозните винилови подови настилки (LVF) имат много предимства и често са най-добрият избор, тъй като по-високата цена е повече от компенсирана от превъзходен външен вид и практичност. Но листовият винил все още е добър избор, когато безшевната, водоустойчива повърхност е от съществено значение (като например в баня). И виниловите композитни плочки остават предпочитани сред собствениците на жилища с ограничен бюджет, които искат сами да си направят пода.

Всеки тип винилова настилка се предлага в широка гама от стилове и качествени категории, да не говорим за различните видове нужди за монтаж на подова настилка. Някои характеристики, които трябва да имате предвид:

 • Дебелина на продукта – Какъвто и тип винилова настилка да обмисляте да използвате, сравнете дебелина на всеки продукт. По-дебелите винилови листове, плочки или дъски обикновено са най-добри от гледна точка на предлагането на по-голям комфорт под краката Ви и вероятно ще бъдат по-издръжливи.
 • Износващ слой – Повечето винилови подови настилки се състоят от няколко слоя за здравина и повърхностният износващ слой винаги трябва да е най-голям. Потърсете износващ се слой с дебелина най-малко 5 мм.
 • Печатен срещу инкрустиран дизайн – Дизайнът на повърхността на продукт от винилова настилка може да бъде направен по различни начини. Най-евтиният е слой с прост печатен дизайн, докато по-скъпите и по-издръжливи продукти ще имат инкрустиран дизайн, който се простира надолу до дебелината на винила.
 • Текстура на повърхността – Ако мястото, за което търсите решение е хлъзгаво, не забравяйте да потърсите подова настилка, който има текстура, осигуряваща сигурност под краката Ви. Луксозните винилови или винилови композитни плочки като цяло са по-добри в това отношение, а листовият винил обикновено е най-хлъзгав, когато е мокър.
 • Подложка – Различните видове винилови настилки могат да имат различни подложки, които може да изискват различни начини на монтаж. Някои подложки са самозалепващи се, докато други не са.
1/5 - (1 оценка)
Call Now Button