Добрият избор за основа на спортна настилка

винилова спортна настилка supreme
акрилна спортна настилка за лекоатлетическа писта 1
Правилният избор на основа на външна спортна площадка гарантира добрите технически характеристики на спортната настилка и нейната дълготрайност.
 Разбира се има много фактори, които влияят на вземането на решение за основата. Ето нашите препоръки, които можете да имат наум.

Асфалтът е по-добрата основа за монтаж на акрилни и полиуретанови спортни настилки в сравнения с бетон. Ако има възможност, разбира се предпочетете асфалта. Той е по-добър, защото задържа по-малко влага. Температурното разширение се отразява по-слабо на положената отгоре спортна настилка. Осигурете наклон от  0.7 – 1 % на повърхността. Оставете асфалта да престои поне 30 дни така, че да се изпарят съдържащите се в него химикали, за да се избегнат образуване на балончета по спортните покрития или отделяне на подложка.

Асфалтът трябва да е положен върху добре уплътнена пътна основа поне 25 см, на един слой от 6 до 8 см. Трябва да съдържа фини и груби агрегати (гранулометрия до 15 мм) като асфалта, използван за изграждане на пътища.

Бетонът не се препоръчва като основа за спортни настилки главно заради възможно съдържание на влага, особено в райони с високи подпочвени води, в близост до водни басейни или в близост до зелени площи.

Бетоновата основа трябва да е машинно пердашена, без пукнатини и неравности с наклон 0.7 – 1%  и влажност по-малка от 4% на дълбочина от 10 см. Бетонът трябва да е съхнал поне 40 дни преди полагането на спортното покритие. Задължително е да се оставят дилатацонни фуги при големи площи, за да се избегне напукването на основата. Фугите трябва да са на всеки 25 м2, образуващи мрежа 5 х 5 м или близка до тази. Преди полагането повърхността трябва да се шлайфа с подходящи инструменти, за да се отворят порите, в които да проникне свързващия грунд.

Минимални изисквания към бетоновата основа:

  • бетон марка поне С20/25
  • възраст най-малко 40 дни
  • остатъчна влага на дълбочина 10 см < 4%

В случай, че все още се колебаете какво точно да търсите от проектанта на спортната площадка, можете да се възползвате от примерните архитектурни детайли тук. Ако имате въпроси, можете винаги да ни потърсите – ще споделим опита си с най-голямо удоволствие.

Хареса ли Ви този артикул?
Call Now Button