Добрият избор за основа на спортна настилка

винилова спортна настилка supreme
акрилна спортна настилка за лекоатлетическа писта
Правилният избор на основа на външна спортна площадка гарантира добрите технически характеристики на спортната настилка и нейната дълготрайност.
 Разбира се има много фактори, които влияят на вземането на решение за основата. Ето нашите препоръки, които можете да имат наум.

Асфалтът е по-добрата основа за монтаж на акрилни и полиуретанови спортни настилки в сравнения с бетон. Ако има възможност, разбира се предпочетете асфалта. Той е по-добър, защото задържа по-малко влага. Температурното разширение се отразява по-слабо на положената отгоре спортна настилка. Осигурете наклон от  0.7 – 1 % на повърхността. Оставете асфалта да престои поне 30 дни така, че да се изпарят съдържащите се в него химикали, за да се избегнат образуване на балончета по спортните покрития или отделяне на подложка.

Асфалтът трябва да е положен върху добре уплътнена пътна основа поне 25 см, на един слой от 6 до 8 см. Трябва да съдържа фини и груби агрегати (гранулометрия до 15 мм) като асфалта, използван за изграждане на пътища.

Бетонът не се препоръчва като основа за спортни настилки главно заради възможно съдържание на влага, особено в райони с високи подпочвени води, в близост до водни басейни или в близост до зелени площи.

Бетоновата основа трябва да е машинно пердашена, без пукнатини и неравности с наклон 0.7 – 1%  и влажност по-малка от 4% на дълбочина от 10 см. Бетонът трябва да е съхнал поне 40 дни преди полагането на спортното покритие. Задължително е да се оставят дилатацонни фуги при големи площи, за да се избегне напукването на основата. Фугите трябва да са на всеки 25 м2, образуващи мрежа 5 х 5 м или близка до тази. Преди полагането повърхността трябва да се шлайфа с подходящи инструменти, за да се отворят порите, в които да проникне свързващия грунд.

Минимални изисквания към бетоновата основа:

  • бетон марка поне С20/25
  • възраст най-малко 40 дни
  • остатъчна влага на дълбочина 10 см < 4%

В случай, че все още се колебаете какво точно да търсите от проектанта на спортната площадка, можете да се възползвате от примерните архитектурни детайли тук. Ако имате въпроси, можете винаги да ни потърсите – ще споделим опита си с най-голямо удоволствие.

Call Now Button