Технологиите и настилките на лекоатлетически писти в Токио 2020

акрилна настилка в град Токио
акрилна настилка в град Токио

Олимпийските игри в Токио току-що свършиха. На лекоатлетическите писти бяха поставени рекорди. Те, разбира се, се дължат на добрата подготовка на атлетите, но не може да се пренебрегне настилката, която е разработена специално за Игрите. Тя е подобрен вариант на настилката от Рио де Жанейро.

Разликата в настилките на лекоатлетическите от преди и сега

Само допреди няколко десетилетия атлетите се състезаваха на прашни писти. Днес с помощта на технологиите, сигурността и постиженията на спортистите зависят от оборудването на стадиона. Настилката на пистите в Токио помага на спортистите да подобрят постиженията си. Горният слой е много твърд, съставен от полувулканизирани каучукови гранули. Под него има подложка, наподобяваща пчелна пита. В нея гранулите образуват въздушни камери, които се компресират под крака на атлетите. Този дизайн има за цел да поеме усилието и да помогне на бегачите да отскочат от пистата след всяка стъпка като от трамплин. И при това настилката е само 14 мм.

Какво казват атлетите? „О, тя наистина и бърза!“ За да преценим това да вземем например състезанията на 400 м с препятствия. Световните рекорди в Токио бяха счупени и при жените, е при мъжете. Дори сребърните медалисти тичаха по-бързо от рекордите.

Бъдещето ще покаже дали пистата в Токио е специална. Ако атлетите бягат все по-бързо, ще знаем, че не е било така.

Хареса ли Ви този артикул?
Call Now Button